Hoe zet je een lekkere kop thee

Bij thee zetten zou je denken dat het vanzelfsprekend is, je doet de thee in heet water wacht een paar minuten en voilà een kop thee. Wanneer je thee zet met een zakje uit de supermarkt is dit ook zeker het geval, maar wanneer je met losse thee werkt is het toch net even anders.

Er spelen een aantal factoren die van groot belang zijn wanneer het aankomt tot het zetten van een lekkere kop thee met losse theeblaadjes.

Dit zijn:

- Hardheid van het water dat je gebruikt
- De tempratuur van het water
- Welke thee soort je gebruikt
- Hoeveel thee je gebruikt
- De brouwstijl.

 
Het water:
Met de "hardheid" van het water wordt bedoelt hoeveel calcium(kalk) er in het water zit, hoe meer kalk des te "harder" het water. water zonder kalk wordt daarom ook "zacht water" genoemd.

De hardheid van het water speelt een rol in de smaak van je uiteindelijke thee, hard water kan er toe lijden dat de thee een doffere smaak krijgt als bij zachter water.
Nu maakt het in Nederland over het algemeen niet uit of je water uit de kraan of bronwater gebruikt, de thee zal sowieso goed smaken (mits je de thee goed zet). Natuurlijk zal een echte fijnproever een verschil proeven tussen zacht water, hard water en mineraalwater.

De temperatuur:
De temperatuur van het water is van groot belang, over het algemeen geld hoe hoger de temperatuur hoe sneller de infusie van de thee in het water maar daar tegenover staat dat je dan ook de smaak ven de thee veranderd.
Zo kan je smaakbestandsdelen "kapot" maken en van andere smaakbestandsdelen te veel extraheren waardoor de thee bitterder kan smaken dan de bedoeling is. Bij een te lage temperatuur kan de smaak van de thee niet snel in het water komen en zal het trekken van de thee langer duren, ook zullen sommige bittere smaakbestanddelen niet tot nauwelijks tot hun recht komen.

De theesoort en hoeveelheid:
Iedere thee heeft zo zijn eigen smaak en brouwtijd. De smaak van je kop thee wordt beïnvloed door de theesoort en de temperatuur, de sterkte wordt beïnvloed door de hoeveelheid thee, de tijd in het water en de grootte van de theeblaadjes. Kleinere theeblaadjes of gebroken theeblaadjes zullen sneller hun smaak afgeven dan grote theebladeren.

De brouwstijl:
De brouwstijl heeft veel invloed op de smaak van de uiteindelijke thee, er zijn 5 stijlen die gebruikt worden, dat zijn: gong fu cha, westers, opastijl, koken en coldbrew.

Gong fu cha is de traditionele stijl van het land van herkomst van thee, China. bij gong fu cha neem je een relatief grote hoeveelheid thee van 1,5 á 3 gram en zet je dit in een kleine theepot (zo'n 100 ml tot 200 ml) of gaiwan (zo'n 100ml) voor een korte tijd. Met deze stijl kan de thee meerdere keren worden gebruikt (4 tot 8 keer), de maak zal geleidelijk veranderen tot de thee te verdund wordt voor een fijne beleving. 

Westers is een stijl waarbij je een relatief grote hoeveelheid thee van 2 á 3 gram per kop in een grote pot van zo'n 800ml tot 1,5L voor een vrij lange tijd laat trekken, de thee wordt ook vaak maar 1 keer getrokken omdat bij deze methode vrijwel alle smaak en aroma wordt onttrokken uit de thee.

opastijl is een stijl van thee zetten waarbij de theeblaadjes direct in een grote theekop gezet worden, er word niet gezeefd en de brouwtijd is niet belangrijk.
Wanneer je ongeveer 1/3 van de thee gedronken hebt vul je de kop weer met heet water en laat je het weer even trekken tot je weer wilt drinken. dit blijf je doen tot je genoeg thee hebt gedronken of tot de smaak te zwak wordt.

Het koken van thee is een bijzondere manier van thee brouwen die niet veel gezien wordt ook al is het een eeuwen oude manier van thee zetten. Bij deze manier van thee brouwen wordt over het algemeen gerijpte thee gebruikt maar sommige oolongtheeën kunnen deze brouw manier ook aan, groene en zwarte thee wordt bij deze manier te wrang

 

coldbrewstijl thee zetten is zeer simpel en smaakvol, men neemt ongeveer 10 gram thee per liter koud water en laat dit 12 tot 18 uur in de koelkast trekken. Het resultaat is een zeer fijne thee die minder bitter smaakt als wanneer deze met heet water gemaakt zou zijn, op deze wijze gemaakte thee is een echte beloning op een warme zomerdag na het sporten maar ook tijdens het zitten in de tuin of op het balkon.